Operació Elefteria

Una producció de l’Institut Valencià de Cultura i À Punt Media ràdio.
Una producció delegada de La República del Lápiz.
Direcció adjunta d’Arts Escèniques de l’IVC. Roberto García.

Sinopsis

El 9 de setembre de 1983 a les 3 de la matinada a la plaça de l’Ajuntament de València, en aquell moment Plaça del País Valencià i abans Plaza del Caudillo, es va viure un dels esdeveniments més convulsos de la Transició del que poc s’ha parlat: l’Operació Eleftería.

Posada en marxa a l’any 1979, quan Ricard Pérez Casado accedeix al poder, l’equip de govern signa eixe mateix any la retirada de l’estàtua eqüestre del general Franco de la plaça. Fins a 4 anys després no es podrà fer.

Esta es la història de les 11 angunioses hores -de les 3 de la matinada fins a les 14 hores del migdia- que va viure Pérez Casado, el seu equip de govern i la democràcia per tirar baix una estàtua i bolcar un dels símbols feixistes que, encara a democràcia, presidia la plaça.

També la peça és un homenatge als 13 homes i dones encaputxats que, amb la consigna de retirar l’estàtua, van patir de tot dintre d’una plaça plena de feixistes.

Reparto

Amb Robert Roig com a Ricard Pérez Casado; Xavi Castillo com a Jaime
Milans del Bosch i Manuel Jordán; Sergio Caballero com a Pedro Zamora; Ramón Ródenas com a Vicent Garcés i Virginio Fuentes; Greta Ruiz com a Mª Consuelo Reyna; Carles Sanjaime com a Luis Caruana i Manuel Vallespín; Paola Navalón com a Clementina Ródenas; i Cristina Fernández Pintado com a fil conductor.
Amb la col·laboració de Jèssica Crespo com a periodista i Esther López Barceló, Ignasi Blanco i Manolo Solo com a veus convidades.
Música interpretada per Pau Alabajos.
Tots els intèrprets han fet de diversos personatges.

Equipo de trabajo

Text. Gabriel Ochoa
Direcció. Pau Martínez / Gabriel Ochoa
Producció executiva. Ferran Benavent
Producció delegada À Punt Media. Inés Mengual
Documentació. Carlos Aimeur amb la col·laboració de Esther L. Barceló

Realització i ambientació sonora. Laura Romero Valldecabres
Artista foley. Rolando Alonso
Tècnic de so. Jordi Barceló
Agraïments a Moisès Vizcaino (Diari La Veu).